KUNST IN UW HUIS VOOR HET TEJO-HUIS IN IZEGEM

In het kader van het Kunstproject ‘Hoofdzaak’ organiseert Rotaryclub Izegem een veiling van kunstwerken met een link naar het thema ‘Hoofd/Psyche’. Hiervoor werd een selectie van West-Vlaamse kunstenaars aangesproken. De opbrengst van de veiling gaat naar de oprichting en de verdere werking van het Tejo-huis te Izegem. Doel is een jongeren van 10 tot 20 jaar een snelle, anonieme en gratis toegang te bieden tot therapeutische hulp. Meer info: www.tejo.be
Curator van het project is Lisa Spillebeen, hoofd beeld van de kunstacademie Art’Iz te Izegem.

Opening veiling: 13 september 2022

Nick Ervinck

Schoolproject

Naast de kunstveiling loopt er ook een bijzondere actie i.s.m. de Izegemse scholen (Prizma en Campus Bellevue). De leerlingen van de tweede graad krijgen opdracht om een hoofd in gips kunstig te bewerken.
De creatieve opdracht wordt begeleid van een sensibilisatie-actie die ook kadert in de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid.
Uit de creaties zal Flip Kowlier de vijf werken uitkiezen die hem het meest aanspreken: de ‘kunstenaars’ krijgen van hem een bijzondere attentie overhandigd.
Het hoofd is een creatie van curator Lisa Spillebeen: opvallend zijn de lijnen die we herkennen als de tekeningen die plastisch chirurgen op het gezicht aanbrengen. Jongeren laten zich teveel leiden wat de maatschappij en de (sociale) media ons als ideaalbeeld opdringen. Met dit project willen we aandacht voor wat zich in het hoofd afspeelt.

TEJO: HULP VOOR JONGEREN - ONMIDDELIJK, ANONIEM EN GRATIS

Tejo biedt in Vlaanderen laaagdrempelige, therapeutische hulpverlening aan jongeren tussen de 10 en 20 jaar: kortdurend, onmiddellijk, anoniem en gratis.

Onderzoek wijst uit:
38% van deze jongeren voelt zich slecht, in die mate dat het hun functioneren belemmert.
60% geeft aan het gevoel te hebben niet aan verwachtingen te kunnen voldoen.
België is koploper in Europa wat betreft zelfmoordcijfers bij jongeren.
Het aantal suïcides en suïcidepogingen bij jongeren in West-Vlaanderen is het hoogst binnen Vlaanderen
De problematiek is nog ernstiger sinds corona…
en vooral: de stap naar hulp (vragen) blijft te hoog.
Een TeJo-huis in de buurt is hierop het antwoord.

Op vandaag zijn er in Vlaanderen 10 Tejo-huizen, waarvan 6 in West-Vlaanderen. De bedoeling van Rotaryclub Izegem en Welzijn Izegem is op 1 januari 2023 een Tejo-huis te kunnen openen in Izegem.

Meer over Tejo: ww.tejo.be